Proje Taşımacılığı

Proje Taşımacılığı

Proje taşımacılığı, özellikle ağır, havaleli, hacimli (fazla uzun, fazla geniş veya fazla yüksek) yani gabari dışı eşyaların taşınmasında kullanılır. Bu tip eşyalar genellikle kamu/özel sektör fabrika, rafineri, madencilik, enerji, inşaat vb. altyapı yatırımlarında gerekli olan malzemeler, cihazlar veya donanımlardır.Proje lojistiği ise taşımacılık operasyonlarının yanında müşteriden gelen özellikli dağıtım, depolama veya elleçleme gibi karmaşık lojistik operasyon ve görevleri de kapsamaktadır.

Proje taşımacılığında, lojistik firması taşınacak malzemenin özelliklerine göre monte / demonte işlemlerini planlanmaktadır.

 

Proje taşımacılığında güzergâh seçimi de sürecin önemli bir parçasıdır. Taşınan yükün yüksekliği, uzunluğu ve genişliği dikkate alındığında araçların bazı manevraları yapması mümkün olmamaktadır. Bu sebeple karayolu veya demiryolu olmak koşuluyla hangisi tercih edilirse edilsin güzergâha önem verilmelidir. Güzergâh boyunca kullanılacak olan köprüler, kavşaklar, dönemeçler, üst geçitler, alt geçitler ve benzeri yapıların özellikleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca özel yüklerde karayolu taşımacılığında Ulaştırma Bakanlığından özel izine gerek duyulabilir. Aksi durumda taşıma işlemi yarım kalabilir veya ciddi hasarlar ortaya çıkabilir.